Szolgáltatásaink

Kövessen minket...

...Facebookon. Kattintson ide!

Ajánlatkérés

Kérje ingyenes, és gyors ajánlatunkat. Kattintson ide »

Hogyan dolgozunk?

Példaképp bemutatjuk Önnek egy lakás teljes körű felújításának lépéseit. Kattintson ide »

Miért mi?

Ön és családja nyugodtan pihenhet amíg mi dolgozunk! Kattintson ide »

Hasznos tippek

Mielőtt szakembert hívna érdemes elolvasni! Kattintson ide »

Gyakori kérdések

Összegyűjtöttünk néhány kérdést, melyeket meg is válaszoltunk. Hátha az Öné is köztük van?
Kattintson ide »

“Intelligens otthon” Épületautomatizálás

Mit is jelent az “Intelligens otthon”?

Biztos mindenkinek eszébe jutott, már amikor egy futurisztikus filmet nézett, hogy milyen is lehet egy olyan otthon, ami életvitelünkhöz alkalmazkodva kiszolgálja minden igényünket.  A filmekben ez jövőképként jelent meg, azonban ez már nem a jövő, hanem ez a Jelen!

Az „intelligens otthont” szaknyelvben épületautomatizálásnak nevezik. Lényege, hogy egy központi vezérlőegység irányításával az otthonunk olyan műveleteket hajt végre, ami kényelmesebbé teszi és megkönnyíti életünket, ezek mellett segít takarékoskodni.

Amikor megjelentek ezek az eszközök, akkor még csillagászati összegbe kerültek. Napjainkra viszont az ár – érték arány sokkal kedvezőbb és mivel rengeteg olyan funkciója van, ami takarékos működést biztosít (fűtés, hűtés, szellőztetés, világítás…), így az évek során megtérülhet az árkülönbség a hagyományos villanyszerelés és az épületautomatizált villanyszerelés között. Ezen felül, ha szükségünk van egy plusz kapcsolóra vagy termosztátra, mert kimaradt volna a tervezés során, de a kényelmes használathoz szükségünk lenne rá, egy ilyen „intelligens rendszerbe” könnyedén tudunk érzékelőket, kapcsolókat integrálni akár vésés nélkül, így plusz munkálatokra nincs szükség a helyreállításhoz.

Amikor épületautomatizált rendszerről beszélünk, akkor háromféle megoldás közül választhatunk.

Az egyik, amikor vezetékes rendszert építünk ki, ilyenkor egy központi helyre gyűjtjük össze az összes kábelt és ott építjük ki a központi egységet és az alegységeket.

A másik, amikor a vezetékes rendszert kombináljuk, vezeték nélküli eszközökkel. Ilyenkor szintén egy helyre gyűjtjük össze a vezetékes eszközök kábeleit, de lehetőség van arra is, hogy a vezetékes rendszer egyes pontjaira vezeték nélküli eszközöket csatlakoztassunk.

A harmadik, amikor a hagyományos villanyszerelésre integráljuk rá a vezeték nélküli rendszer eszközeit, aminek köszönhetően több lehetőségünk nyílik, mint egy hagyományos villanyszerelésnél (időzítéseket állíthatunk, kapcsolatokat építhetünk ki az eszközök között, vezérelhetjük a telefonunkról, táblagépünkről…).  A vezeték nélküli épületautomatizálás során nem vezérelhetünk mindent úgy, mint a vezetékes- vagy a kombinált rendszer esetén, de a fő funkciók (fűtésvezérlés, világításvezérlés, árnyékolástechnika) vezérelhetőek.

Miket is képes vezérelni?


- Világításvezérlés: Lámpák egyszerű ki-, bekapcsolása; fényerő szabályozás; hangulatvilágítás (LED szalag, RGB LED szalag…) .

- Árnyékolástechnika: Redőnyök, napellenzők heti-, napi programozása akár alkonykapcsoló közbeiktatásával, ezen felül időjárás függvényében is lehet vezérelni, de természetesen a kézi vezérlés is lehetséges.

- Fűtésvezérlés: Lehetővé teszi a helységenkénti fűtésvezérlést, aminek köszönhetően 30-40% -os megtakarítás is elérhető fűtésszámlában, de akár egy egyszerű fűtésrendszer vezérlésére is alkalmas.

- Légkondicionálás: Ez a rendszer képes vezérelni légkondicionáló rendszerét, beállíthatja a hőmérsékletet, időzítheti, de akár ki-, bekapcsolhatja a távolból.

- Készülékek vezérlése: Időzítheti az elszívást, szellőztetést, de akár a háztartási gépeit is (kapcsolja be mosógépét, sütőjét…).

- Biztonságtechnika: Szeretné, ha a riasztórendszer érzékelői nem csupán biztonságtechnikai funkciókat látnának el? Kapcsolja lámpáit, az elszívást vagy fűtését ugyanazzal az érzékelővel, ami a biztonságáért is felelős. Nyitásérzékelője lekapcsolhatja a fűtését, hogy ne fűtse az utcát feleslegesen, a mozgásérzékelő felkapcsolja a villanyt, de számos egyéb beállítás is lehetséges, ami megkönnyíti mindennapjait.

- Kamerás megfigyelő rendszer: Ugyanazon a felületen nézheti meg, mi történik otthon, amelyiken akár beavatkozni is képes. Így gyorsan tud reagálni az otthoni helyzetre.

- Kapu-, ajtó-, garázsajtó vezérlése: Nyissa ki ajtaját vagy a kertkapuját telefonjával vagy táblagépével, de akár ugyanezt megteheti egy távirányítóval vagy fali nyomógombbal is. Ellenőrizheti lecsukódott-e a garázsajtaja, vagy becsukta-e a kertkaput. Ha sötétben érkezik haza, a kapu kinyitásával felkapcsolhatja a kertvilágítást is.

- Öntözőrendszer: Nincsen felesleges ki-, bekapcsolás. Csak akkor öntöz, amikor lehet és szükség is van rá. A központi egység összegyűjti az érzékelőktől kapott információkat így a lehető leggazdaságosabb működés érhető el.

- Multimédia vezérlése: Hallgassa kedvenc rádió állomását az otthona bármely pontján. Beszéljen családtagjaival házi telefonon. Elkezdett nézni egy filmet, de dolga akadt egy másik helységben? Folytassa a filmet másik televízión onnan, ahol abbahagyta. Tárolja kedvenc filmjeit, fényképeit, zenéit egy helyen és érje el azokat a ház bármely pontjáról.

- Kísérje figyelemmel a közműfogyasztását: Kíváncsi, mennyi áramot fogyasztanak készülékei, vagy érdekli, mennyi áramot fogyaszt egy nap/hét/hónap alatt? Nyomon követheti, de akár korlátokat is szabhat, amit ha átlép, jelzi a rendszer.
Nem csak az áramfogyasztást figyelheti, nyomon követheti a víz és a gázfogyasztást is egyaránt.

- Jelenetek: Mit is jelent ez? Lehetősége van beállítani szituációkat, például:
1. Hazaérkezés – ami annyit jelent, hogy egy gomb megnyomásával, telefonjával, táblagépével vagy a riasztó kikapcsolásával egy sor folyamat játszódik le, ebben az esetben mondjuk a kávéfőző lefőz egy adag kávét, bekapcsol a zenelejátszó és kellemes hangerővel kedvenc zenéiből válogat, ha sötét van kint, leereszti a redőnyöket, és egy adott fényerővel felkapcsolja a lámpákat.
2.  Ébredés – Felhúzza a redőnyöket, lekapcsolja az éjszakai világítást, a fűtést 1-2 Celsius fokkal feljebb állítja.

Ezeken kívül még számtalan lehetőség van (filmezéshez, összejövetelekhez…).

Lehetőségünk van választani az előbbiekben felsorolt vezérlések közül tetszés szerint (akár csak a fűtésünket szeretnénk takarékossá tenni, vagy hangulatos fényeket szeretnénk teremteni a nappalinkban vagy hálószobákban…), de akár az összeset is választhatjuk.

 

Az igényeit felmérve, Önre szabjuk otthonát és a legmegfelelőbb konstrukciót állítjuk össze Önnek.

 

Mivel működtethetjük?

Amikor egy ilyen összetett és komplex rendszerről van szó, mindenkinek az jut eszébe, hogy mennyire bonyolult lehet ezt irányítani.
Ez azonban nem így van! Ha egy jól konfigurált és megfelelően összeállított rendszerről van szó, akkor könnyedén lehet működtetni. Idősebb emberek, és akik műszaki területen nem járatosak, ők is egyaránt könnyedén tudják működtetni a rendszert. Ez azért lehetséges, mert akár egy hagyományos villanyszerelésből jól ismert kapcsolóval tudja vezérelni az egészet. Ezen felül természetesen egyéb módokon is lehetséges vezérelni, érintőképernyős vezérlőegység beépítésére is van lehetőség, ahol ikonok alapján gyorsan és könnyedén ki tudjuk választani, amit éppenséggel vezérelni szeretnénk, valamint a mobiltelefonunkkal, táblagépünkkel is tudjuk irányítani az otthonunkat.

Amennyiben szeretne többet megtudni a rendszerről, vagy szeretné, ha felmérnénk lakását, házát vagy üzletét, keresse bizalommal kollégánkat!

Tárnai Bence
telefon:+36-30-724-0103
e-mail: tarnaibence90@gmail.com

 

 

Kapcsolat