Szolgáltatásaink

Kövessen minket...

...Facebookon. Kattintson ide!

Ajánlatkérés

Kérje ingyenes, és gyors ajánlatunkat. Kattintson ide »

Hogyan dolgozunk?

Példaképp bemutatjuk Önnek egy lakás teljes körű felújításának lépéseit. Kattintson ide »

Miért mi?

Ön és családja nyugodtan pihenhet amíg mi dolgozunk! Kattintson ide »

Hasznos tippek

Mielőtt szakembert hívna érdemes elolvasni! Kattintson ide »

Gyakori kérdések

Összegyűjtöttünk néhány kérdést, melyeket meg is válaszoltunk. Hátha az Öné is köztük van?
Kattintson ide »

Parkettázás

Parkettázási munkálatok megkezdése előtt fontos, hogy a lehetőségeket és az elképzeléseinket pontosítsuk, eldöntsük milyen parketta burkolat kerüljön a helyiségekbe, amelyeket melegburkolattal szeretnénk ellátni. Ehhez ha kevés ismerettel rendelkezünk mindenféleképpen kérjük szakember segítségét, mivel a parketta anyagok nem olcsóak és a munkadíjak is komoly összeget tehetnek ki. Ha rossz választás történik, annak nagyon komoly anyagi és egyéb (beköltözés jelentős csúszása) következményei lehetnek.

Elsősorban a helyiségek terhelési feltételeit kell figyelembe venni a leendő parketta fajták kiválasztásánál. Nem mindegy, hogy emeletes házban, vagy családi házban, nappali, gyermek, vagy hálószobába keresünk parketta burkolatot. Míg egy hálószobába elég egy szalag parketta burkolat, nappali szobában a nagyobb igénybevétel miatt tanácsos egy strapabíróbb hagyományos csaphornyos parkettát lefektetni.

 

Hagyományos, csaphornyos parketták:

 

Az egyik leghosszabb életű parketták, nem ritkák a száz éve lerakottak, ha figyelembe vesszük, hogy lakkozott parketták csak kb ötven éve vannak, ez nagyszerű eredmény.

A parketták lerakásánál első feladat a megfelelő aljzatbeton készítése. Amennyiben a beton nem elég egyenes, vagy megégett a felszíne, kráteres akkor mindenféleképpen aljzatkiegyenlítésre van szükség.. Nagyon fontos a megfelelő aljzat, mert ha nem megfelelő, akkor a parketta sem lehet tökéletes, követni fogja az egyenetlenségeket, vagy az égett porózus betonhoz nem lehet ragasztani. Másik FONTOS dolog a beton nedvesség tartalmának

Az ellenőrzése! Erre már időben gondolni kell friss betonozásnál, mivel a beton száradási ideje nagyon hosszú idő még nyáron is. A beton nedvesség tartalmát karbidos nedvesség mérővel kell megmérni és csak a megfelelő értéknél szabad elkezdeni a parketta lerakást.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szalagparketta:

Kisebb terhelhetőségü parketta fajták, csak 3 mm keményfa kopóréteg van a felszínén, miáltal jó esetben is csak három csiszolást bír ki. Előnyük, hogy ragasztás nélkül rakhatóak és gyárilag felületkezeltek, ami gyors igénybevételt tesz lehetővé.

 

Laminált parketták:

A közhiedelemmel ellentétben (ami a reklámokból ismert 6 mm-es nagyon gyenge minőségű anyagok ismerete miatt alakult ki) a laminált parketták nagyon széles esztétikai és minőségi skálán készülnek és sokféle kívánalomnak is megfelelnek. Vannak fürdőszobai használatra- irodai- normál igénybevételre alkalmas minőségűek is. Olyan színekben és mintákkal állítják már elő őket, és olyan kopásállósággal, amire a hagyományos fák és felületkezelések nem képesek felvenni a versenyt. Ha valaki nem ragaszkodik a természetes fa parkettákhoz, akkor egy jobb minőségű laminált parketta az igényeit tökéletesen ki fogja elégíteni.

 

Hajópadlók:

Régebben csak fenyőfából készítették, mostanában már keményfából is előfordulnak, de ezek nagyon ritkák, és az áruk se túl alacsony. A hagyományos (fenyő) hajópadlót csak szegezve lehet lerakni, amihez az aljzatba staflifákat kell elhelyezni még a betonozás közben. Másik lehetőség, ha van elegen magasságunk, a betonra dűbelezéssel kialakítani a stafli rendszert. A fenyőfák sajátossága az elég nagyfokú zsugorodás, ami a fűtési szezonok után szokott jelentkezni és igen csúnya, nehezen eltüntethető. A másik probléma a fa puhaságából adódó benyomódások sérülések gyakorisága, a keményebb (vörös vagy borovi) fák is sajnos érzékenyek ezekre, ha nem is olyan mértékben mint a lucfenyők.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egzóták:

Az utóbbi pár évben terjedtek el, nem túl nagy mértékben, amit az áruk magyaráz, ami elég borsosnak számít. Különleges tulajdonságúak vannak közöttük, akár a színeiket, akár a tulajdonságaikat vesszük alapul. A legelterjedtebbek a készre lakkozott, ragasztott kivitelű rétegelt fajták. PU alapú ragasztóba lehet csak leragasztani, és rendkívül egyenes kemény aljzatra. Vannak 10-15-22 mm vastagságú tömör anyagok is amiket olajozni, vagy savas lakkal lehet kezelni. Az aljzattól a ragasztón és az olajokon át elég költséges a lerakás, csiszolás, olajozásuk is. Mintaboltokban és részletes műszaki leírásuk ismeretében érdemes csak választani őket.

 

Csiszolás, lakkozás, olajozás és viaszolás:

A parketták felületkezelését is a fent leírt szempontok alapján válasszunk, hagyományos (oldószeres) vagy vízbázisú (alap vagy nagy terhelhetőségű lakkok) olajok, méhviaszok .

Oldószeres lakkoknak aránylag nagy a kopásállóságuk, viszont akár egy hónapig is nagyon büdösek tudnak lenni, arról nem is beszélve, hogy az egészségre is ártalmasak. A vízbázisú lakkoknál viszont néha nagyon gyenge minőségű anyagok kerülnek forgalomba, amit a nagy haszon érdekében előszeretettel használnak egyes ? kollégák?! Az olaj-méhviasz kombinációnak az egyetlen hátránya, hogy kb két évenként, egy ápoló folyadékkal át kell kenni és géppel felpolírozni. Ez egy kb 40 nm szobánál pár órás munka, de tény, hogy problémásabb mint az egyéb lakkok. A nagy előnyük a szép felület, színezhetőség bizonyos fokig és az esetleges sérülések nyom nélkül javíthatók.

PVC-k, szőnyegpadlók:

A különböző alapanyagú műanyag, vagy újabban papír alapú melegburkolatok, elsősorban közintézményekben kerülnek alkalmazásra, szinte már csak hegesztett kivitelben.

A szőnyegpadlókat használják intézményekben, és magánházaknál is. Magánházaknál szinte csak hálószobában kerül alkalmazásra. Nagymértékben gátolja felhasználhatóságát, hogy a házi poratka nagyon jól érzi magát benne, szinte kiirthatatlan belőle. Sajnos napjainkban egyre többen allergiásak a poratkára, vigyázzunk nehogy rakás után nem sokkal már parketta lerakásával találjuk magunkat szembe.

Kapcsolat