Szolgáltatásaink

Kövessen minket...

...Facebookon. Kattintson ide!

Ajánlatkérés

Kérje ingyenes, és gyors ajánlatunkat. Kattintson ide »

Hogyan dolgozunk?

Példaképp bemutatjuk Önnek egy lakás teljes körű felújításának lépéseit. Kattintson ide »

Miért mi?

Ön és családja nyugodtan pihenhet amíg mi dolgozunk! Kattintson ide »

Hasznos tippek

Mielőtt szakembert hívna érdemes elolvasni! Kattintson ide »

Gyakori kérdések

Összegyűjtöttünk néhány kérdést, melyeket meg is válaszoltunk. Hátha az Öné is köztük van?
Kattintson ide »

Riasztószerelés

Riasztórendszerek

 • Új riasztó rendszer kiépítése
 • Meglévő riasztórendszer bővítése és a riasztó rendszer korszerűsítése
 • Riasztó rendszer alapú tűz, gáz, folyadék érzékelő rendszerek kiépítése
 • Kültéri mozgásérzékelők, infrasorompók telepítése
 • Hibaelhárítás
 • Rendszerek karbantartása

 

Kamerás megfigyelőrendszerek

 • Kamerás megfigyelőrendszer kiépítése
 • Meglévő megfigyelőrendszer bővítése
 • Kamerás megfigyelőrendszerek korszerűsítése
 • Hibaelhárítás
 • Kamerás megfigyelőrendszer karbantartása

 

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni a magántulajdon védelmére, a rohamosan romló közbiztonság miatt. A biztonságtechnikát két csoportba lehet sorolni. Az egyik csoport az elektronikus biztonságtechnikai rendszerek, a másik pedig a mechanikus biztonságtechnikai rendszerek csoportja. A mechanikus biztonságtechnika lényege a behatolás megnehezítése, míg az elektronikus biztonságtechnika rendszer lényege a megelőzés és az értesítés. Napjainkban nagyobb szerepe van az elektronikus biztonságtechnikai rendszereknek, mivel a mechanikus rendszereken, a betörési technikák félődésével, egyre könnyebben hatolnak át a betörők. Ez azonban nem az jelenti, hogy ilyen eszközökre ne lenne szükség egy biztonságos épület esetében. Tehát a megfelelő védelemhez szükséges elektronikus és mechanikus biztonságtechnikai rendszer kiépítése is.

A mechanikus biztonságtechnikába sorolhatóak az ablakok előtti rácsok, fémből készült nyílászárók. Ezek a típusú védelmi eszközök, akár ízléses és tetszetős is lehetnek.

Az elektronikus rendszerek közé soroljuk a riasztókat, kamerás megfigyelő rendszereket, beléptető rendszereket. Ezek az eszközök, ha megfelelően vannak elhelyezve, akár már a behatolás kezdeti szakaszában képesek jelezni, a házba való bejutás előtt a betörési szándékot, helyben (sziréna) vagy mobiltelefonunkat felhívva vagy távfelügyelet felé, de akár lehet ezeknek a kombinációját is használni.

A MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) három védelmi szintet határozott meg, amely a lakásbiztosítások esetében kedvezőbb biztosítási díjat kínál a szintnek megfelelően.

Új riasztó rendszer:

Egy új riasztó rendszer kiépítése során az első lépés a védendő objektum gyenge pontjainak felmérése. Ezt követően egyeztetés következik a tulajdonos és a megbízott vállakózás szakembere között az anyagi keretnek megfelelő maximáis biztonságot adó rendszer paramétereiről. Egy új riasztó rendszer kiépítése során elsődleges cél a maximális biztonság mellet a riasztó kezelhetőségének egyszerűsége. Új riasztó rendszer esetén mi többnyire Satel riasztóközpontokat telepítünk, de kérés szerint DSC és Paradox riasztóközpontokat is tudunk alkalmazni. Tapasztalataink szerint a Satel által gyártott riasztóközpontok könnyen kezelhetőek, megbízhatóak, hosszú élettartalmúak és modern megjelenésűek. A rendszer kiépítése során az első lépés a terveknek megfelelően kiépíteni a riasztórendszer kábelezését. Ez után következhet az érzékelők, kezelők, sziréna és a központ felszerelése, majd a riasztóközpont programozása.

Vannak olyan riasztó szerelők, akik a rendszer kiépítése során saját költségvetítésük érdekében több érzékelőt kötnek egy érzékelő helyére. Ez műszakilag nem probléma, mivel a rendszer tudja kezelni így is az érzékelőket, de a telepített eszközök későbbiekben problémát okozhatnak, mind a felhasználónak, mind a telepítő szakembernek is. Ezen felül még olyan problémát vett fel, hogy a szakmában jártasabb betörő nem csupán egy, hanem akár több érzékelőt tud hatástalanítani egyszerre, könnyed mozgásterületet nyerve a lakás nagy részében.

A mai riasztórendszerek szinte végtelen szabadságot nyújtanak a felhasználónak, hiszen akár az összes redőnyét le tudja engedni a riasztó bekapcsolásával vagy az öntöző rendszerét is be tudja kapcsolni vele. Ezt azonban nem lehet minden riasztó központtal elérni.

Meglévő riasztórendszer bővítése és a riasztó rendszer korszerűsítése:

Sokszor okoz problémát, hogy a meglévő riasztó rendszert úgy kell bővíteni, hogy a meglévő vezeték hálózaton kívül nincs lehetőség további kábelezésre, vésésre. Ilyenkor lehet alkalmazni a vezeték nélküli eszközöket. Az ilyen típusú bővítések során először fel kell mérni az épület szerkezetét összetételét. Erre azért kell nagy hangsúlyt fektetni, mivel ezek az eszközök rádióhullámon kommunikálnak egymással, tehát vannak zavaró tényezők (vasbeton födém…). Az ilyen típusú eszközök azonban napjainkban még nem nyújtanak akkora védelmet, mint a vezetékes eszközök, mivel ezek könnyebben szabotálhatók és egyes esetekben több probléma is lehet velük. Ezeket a hibákat azonban megfelelő telepítéssel minimálisra lehet csökkenteni.

Amennyiben van lehetőség kábelezésre egy riasztó rendszer bővítése során, abban az esetben a riasztó rendszert bővítő szakember úgynevezett zóna bővítőkkel tudja a riasztó központot bővíteni. A riasztó központokat azonban nem lehet a végtelenségig bővíteni, minden egyes központnak meg van a riasztó központra maximálisan ráköthető érzékelők száma. Olyan esetben mikor a bővítés több érzékelővel történne, mint amennyit a riasztó központ tud kezelni, ebben az esetben a központ cseréjére is szükség van, de a már fenn lévő többi eszközt (érzékelőket, szirénát) nem kell cserélni. Napjainkban minden fejlődik, így a riasztó rendszerek is évről évre fejlődnek és megbízhatóbbak lesznek. Az érzékelők az idő múlásával veszítenek hatékonyságukból és cserére szorulnak, ezek évekbe mérhetőek (körülbelül: 5-8 évig működőképes megbízhatóan). A riasztó központok cseréjére azért van szükség, mert ugyan minden riasztó rendszert úgy terveznek, hogy az szabotázs védet legyen (ne lehessen befolyásolni a működését),de a betörési technikák is fejlődnek így sajnos előbb vagy utóbb minden meglévő riasztórendszernek megtalálják a gyenge pontját, ezért érdemes egy szakemberrel időközönként konzultálni, az esetleges problémákról és fejlesztésekről.

Riasztó rendszer alapú tűz-, gáz-, folyadékérzékelő rendszerek kiépítése:

Minden olyan tűzjelző rendszer, amely a tűzoltóságot riasztja tűz esetén, komoly előírásokat állít fel az épület felépítésével szembe. Ezek általában magánházak és lakások esetén ugyan megvalósíthatóak, de esztétikailag sokszor nem felelnek meg a követelményeknek ( itt elég akár csak egy tűzálló ajtó meglétére gondolni?) Magán házak esetén célszerűbb, olyan tűz-, gáz-, folyadékérzékelős rendszer kiépítése, amely riasztó központ alapú. Ez azért jobb, mint a hagyományos, mert ugyan nem a tűzoltóságot riasztja esetleges tűz esetén, de távfelügyeletet vagy saját telefonunkon keresztül minket is tud figyelmeztetni és nincsenek olyan követelményei mint egy hivatalos szervek által ellenőrzés alatt lévő épületek. A riasztórendszer alapú tűz-, gáz- ,folyadékérzékelő rendszerek felépítése hasonló egy hagyományos riasztórendszeréhez csupán annyi a különbség, hogy a kezelő nem tudja kikapcsolni az érzékelőket, ez azért is fontos, mert bármikor keletkezhet olyan tűz amikor otthon vagyunk, de csak később vennék észre.

Tipp: Az ilyen rendszerek esetében félévente legalább egyszer ellenőrizni kell az érzékelők működését a biztonság érdekében.

 

Kültéri mozgásérzékelők, infrasorompók telepítése:

Ahhoz, hogy a kültéri érzékelők megfelelően működjenek és ki lehessen szűrni a téves riasztásokat, nagyon fontos a részletes felmérése a területnek. Kültéri védelem esetén legtöbbször infrasorompóról és kültéri mozgásérzékelőről beszélünk, ugyan vannak egyéb kültéri védelmi eszközök, mint például a föld alá 10-20 cm-re beásható nyomásérzékelő és a kerítés szálai közé fűzhető érzékelők. A kettő utoljára említett védelmi eszköz kiépítése nagyon költséges. A kültéri eszközök drágábbak a beltéri eszközöknél ez nyilvánvaló, hiszen sokkal szélsőségesebb körülmények között kell biztosítani a védelmet, azonban megfelelő telepítés esetén nagyon nagy biztonságot tud nyújtani és a betörőknek esélyük sincsen eljutni az épületig, így kárt sem tudnak benne tenni.

 

Hibaelhárítás:

A riasztó rendszereknél is, mint minden elektronikai eszköz esetén, fennáll az a lehetőség, hogy meghibásodik. Ilyenkor többnyire szerelőt kell hívni, azonban egy-két kisebb hibát telefonon való egyeztetéssel el lehet hárítani. Hibák esetén előfordulhat, hogy bizonyos eszközök cseréjére szükség van. Ez okozhat problémát, mert a régebbi típusú riasztóközpontok esetében előfordul, hogy nem lehet beszerezni a megfelelő alkatrészt, ezért központot és a kezelőt is le kell cserélni, ez azonban nem nagy költség.

 

Rendszerek karbantartása:

A riasztó rendszereket időközönként karban kell tartani a hosszabb élettartam érdekében. Ez többnyire az érzékelőkre vonatkozik, valamint az akkumulátorok cseréjét jelenti (körülbelül 1-2 év alatt tönkremennek az akkumulátorok). A rendszer karbantartása nem követelmény, de ha időközönként (kb. évente egyszer) nem ellenőrzi egy szakember a működését a rendszernek, akkor annak a hatékonysága csökkenhet.

 

Kamerás megfigyelőrendszer kiépítése:

Kamerás megfigyelő rendszerek esetén, nagyon sok lehetőségünk van. Választhatunk IP kamerás rendszert (számítástechnikán alapul) vagy hagyományos rögzítős kamerás rendszert. Miután eldöntöttük melyiket építetjük ki, válasszunk a fix pontot figyelő és a vezérlő által irányítható kameratípusok közül. A mozgatható kamerák esetén többféle lehetőségünk is van. Hagyományos kamerás rendszerek kábelezésénél is már előre el kell dönteni a kamerákkal kapcsolatos főbb paramétereket (kamerák száma, rögzítés típusa, mozgathatóság, tápellátás?). Kültéri kamerák esetén kettő lehetőség közül kell választani, hogy a kamerákat megóvjuk az időjárás viszontagságaitól. Ezeket részletesen a kamerát telepítő szakemberrel kell egyeztetni, és ezután lehet a szimpatikusabb rendszer kiépítését rábízni a szerelőre. Beltéri kamerás rendszer telepítési lehetőségeiről kérjen tájékoztatót biztonság technikusunktól. Segítségével kiválaszthatja az Ön számára legmegfelelőbb rendszert. Választhat színes vagy fekete fehér képű kamerák közül amiket monitoron nézhet vagy akár rögzítheti is az eseményeket.

 

Meglévő megfigyelőrendszer bővítése:

Amennyiben már ki van építve kamerás megfigyelő rendszer, de további kamerákra van szükség, érdemes a többi kamerához hasonló rendszer kiépítése, mivel így nem kell esetlegesen további plusz eszközök megvásárlása. Hagyományos kamerás rendszer esetén a legfontosabb, amit meg kell vizsgálni, hogy a rögzítő eszközön van még szabad csatlakozási pont. Ha nincs, új felvevő készüléket kell vásárolni. Ha további kamerákat szeretnénk felszerelni, akkor a tápellátásra is oda kell figyelni, hiszen a meglévő szünetmentes tápegység kapacitása nem fogja kielégíteni a felbővített rendszer energiaigényét.

 

Kamerás megfigyelőrendszerek korszerűsítése:

Amikor kamerás megfigyelő rendszerekről beszélünk, tudni kell, hogy ezek az eszközök sem örök életűek, de a napjainkban kapható kamerák, nagyon sokáig kibírják, szélsőséges használat mellet is. Azonban a megfigyelőrendszerek megbízhatósága és minősége napról napra javul és fejlődik.

 

Hibaelhárítás:

Már működő kamerás rendszer esetén előfordulhatnak kisebb hibák, amelyeket javítani kell. Néha elegendő kisebb korrekciókat végezni a rendszerben, de előfordulhatnak komolyabb meghibásodások is. Minden hiba egyedi, azonban előfordul pár olyan eset, ami a nem megfelelő kábelezésből vagy tápellátásból adódhat, ezek általában akkor fordulnak elő, ha nem szakember telepítette a kamerás megfigyelőrendszert.

 

Kamerás megfigyelőrendszer karbantartása:

Mint minden biztonságtechnikai rendszert, a kamerás megfigyelő rendszereket is időnként karban kell tartani, a hosszú élettartam és a megfelelő működés biztosítása végett. A kamerákat valamint a felvevő eszközöket érdemes legalább félévente átnézetni és a szükséges javításokat elvégeztetni egy szakemberrel. Ezek a félévente elvégzett karbantartási munkálatok általában minimális költséggel járnak, de a megbízható működés érdekében fontos az elvégzése.

Kapcsolat